onsdag 19 juni 2013

Valparna 3 veckor - utvecklingen går snabbt

Tikvalp nr 1
Igår blev valparna 3 veckor. De utvecklas mer och mer för varje dag. De sover fortfarande merparten av dygnet, men har börjat tulta omkring lite på vingliga ben. Några tränar på svansviftning! Alla har öppnat ögonen nu, vilket den första valpen gjorde redan vid 2 veckor.

De kissar själva nu, om än på vingliga ben. Det är inte lätt att få ordning på fyra ben, huka sig ner och samtidigt försöka hålla balansen. Innan har ju Opal fått slicka dem för att aktivera urineringen. 

Igår var det dags att påbörja en tredagars avmaskningskur. För första gången kunde man urskilja lite skillnad i temperamentet, men man ska nog inte dra för långtgående slutsatser av det i nuläget. Men den ena hanen har både idag och igår tydligt visat att han inte låter sig matas med något så äckligt som avmaskningsmedel. Han sprallar och gör allt motstånd han kan, medan syskonen snällt sväljer och accepterar det oundvikliga.

Det är viktigt att avmaska sin hund regelbundet även om man tror sig vara säker på att den inte har någon mask. Man måste också se till att använda ett medel som tar samtliga maskar, inte bara spolmask. Numera får vi ju också se upp med den farliga dvärgbandmasken sedan man upptäckt infekterade rävar. Dessa har förmodligen blivit smittade via insmugglade hundar. Dvärgbandmasken är farlig också för människor, då den förstör levern och det finns ingen bot.

Tik nummer 1 - 3 veckor
För många år sedan köpte jag en valp, som när den kom fram efter tågresan såg matt ut i pälsen. Veterinären rådde mig att avmaska den innan jag sammanförde den med mina andra hundar. Uppfödaren försäkrade att valpen var avmaskad, men jag gav valpen det avmaskningsmedel veterinären rekommenderade. Följande natt blev den stackars valpen jättesjuk. Jag befarade att den skulle dö på kuppen. Ut från både mun och bakdel kom långa vita maskar. Jag har aldrig varken förr eller senare sett något liknande. Hur kunde valpen bli så infekterad? Den hade vuxit upp i en kennel med många hundar, men missen uppfödaren gjort var nog att hon bara avmaskad en gång. Då tar medlet larverna och maskar, men äggen blir kvar. Ett par veckor senare har äggen kläckts och så är man tillbaka i ruta ett. Man måste alltså upprepa avmaskningen med cirka 10 dagars mellanrum. Vidare hade nog denna valp även andra maskar än spolmask, medan uppfödaren bara avmaskat mot spolmask, men inte hakmask, piskmask (och dvärgbandmask).
Hane nummer 3 - 3 veckor
Hane nummer 1 - 3 veckor
Tik nummer 2 - 3 veckor

6 kommentarer:

 1. Det är så roligt att följa er! De är jättesöta.
  Ni har en härlig tid nu, följa dem i utveckling och uppväxt. Trevlig Midsommar önskar Inez, och
  Matte Susanne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önskar också er en trevlig midsommar! Du måste komma och titta på valparna när de blir lite äldre, från 5-6 veckor!

   Radera
  2. Väldigt svårt detta! Jag nöjer mig nog med att bli jagad längre fram , på den slingriga cykelvägen . Susanne.

   Radera
 2. Å så söta småttingar! Det är nog bäst att vi INTE hälsar på, för vi ska inte ha något husdjur just nu... och träffar man de här valparna är man nog "såld", liksom en av valparna! En undersköterska på jobbet har kattungar, och dem ska jag definitivt inte heller hälsa på - det finns en som inte är tingad.

  Hoppas ni får sova någorlunda på nätterna! Herrens rikligaste välsignelse över er och alla fyrbeningarna!


  Många hälsningar från Anki i Markaryd

  SvaraRadera
 3. Är det amerikansk tid på kommentarerna? Jag ser ut att ha varit vaken kl halv tre på natten, och egentligen är kl 11.30...
  Anki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var förinställd på Stillahavs-tid! Har ändrat den nu så jag hoppas det blir rätt. En välsignad midsommar önskar jag er!

   Radera