måndag 1 juli 2013

Valparna 4 veckor - den viktiga präglingsperioden har börjat

Opals valpar - 4 veckor
Hundars präglingsperiod är förhållandevis lång och sträcker sig mellan 3-12 veckor. Vargvalpar t ex har mycket kortare tid då de är formbara. Redan efter 6-7 veckor är det svårt eller nästan omöjligt att tämja en vargvalp och få den tillitsfull bland människor. Den måste socialiseras redan innan 5 veckor.

Under valpens präglingsperiod är det oerhört viktigt att exponera den för alla de intryck den kan tänkas behöva möta senare i livet. Låt mig ta några exempel från den tid då jag inte kände till vikten av socialisering och träning i tidig ålder.
Vid ett par tillfällen har jag köpt en valp som varit 4 månader. De var av två olika raser (inte papaillon). I båda fallen var de orimligt rädda för min Peter, min man. Varför? Därför att de bara träffat den kvinnliga kennelägaren och aldrig fått chansen till närkontakt med män.
När jag fick barn på besök rusade den ena valpen fram och bet barnet i benet! Den andra valpen gick och gömde sig under soffan. Barn har ett annorlunda rörelseschema än vuxna och upplevs skrämmande för ovana hundar (liksom onyktra personer).

Ovana ljud, som t ex flygplan, fick dem att nästan hoppa ur skinnet av rädsla. Att följa med till sta'n innebar också en skräckupplevelse med alla trafikljud och ovana lukter och synintryck. De blev oerhört stressade eftersom den värld de dittills kände till bestod av hundgården långt ute på landet där det var lugnt och tyst.
Veterinärbesiktningen visade att hjärtat rusade på den ene, så han fick inte "godkänt", trots att hjärtat var OK vid senare tillfälle när han lugnat ner sig något.

Dessa hundar var inte nödvändigtvis "nervösa", även om vi skulle kalla det så. I det vilda är det de "nervösa" djuren som flyr när något okänt inträffar som har störst chans till överlevnad. Vi tycker det är bra att våra hundar är skottfasta och inte berörs av nyårssmällar, men den dingo, varg, räv eller vildhund som inte aktar sig när jägaren kommer med sin bössa blir inte långlivad.

Eftersom vi kräver att våra hundar ska passa vår livsstil menar jag att det är vår skyldighet att miljöträna valparna medan tid är. Det är inte rätt mot hundarna att föda upp dem till ett liv då de ständigt är på sin vakt, ständigt fruktar för olika saker och lever i ständig stress. Inte underligt att de drar på sig sjukdomar och mår psykiskt dåligt.

Så köp om möjligt din valp vid 8-9 veckors ålder. Om din valp är över 12 veckor, så kontrollera att uppfödaren tagit den med ut på olika evenemang och att den fått träffa småbarn, hört bussar och tåg och bilars tutande.

För att undvika nyårstrauman med skakande hund under soffan rekommenderar jag att du spelar in fyrverkerier och skottlossning på en CD och låter din valp lyssna på den då och då. Börja med låg volym och höj efterhand. Repetera några gånger även sedan valpen blivit tonåring och vuxen.
Så tänk efter vad din hund kan tänkas komma att möta under sitt liv och låt den i din trygga närvaro få möta allt detta medan den ännu befinner sig i präglingsperioden. Då har du alla möjligheter att få en lugn och trygg hund som inte behöver lida av stress och fruktan.

Madeleine Wallgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar