tisdag 9 juli 2013

Valparna 6 veckor - om vassa tänder och hur tvåbeningar skyddar sig!

Ögonstenen Maestro Manasse
Idag är valparna 6 veckor och redan vid 5 veckors ålder började man känna av de sylvassa tänderna. Under sin vakna tid är de fullt upptagna med att lära sig använda dessa nya "vapen". Allt och alla som kommer i deras väg ska tuggas på. Brottningskamperna med kullsyskonen kan bli väl så våldsamma, men avbryts ofta av att den ena skriker till. Detta är en mycket viktig träning. Den bitande valpen förstår att den tog i för hårt. Och som en följd av detta försvann kompisen från lekplatsen! När detta upprepas gång efter annan lär sig valpen bithämning. Den lär sig hur hårt den kan bita utan att den roliga leken tar slut.

Opal är en duktig mamma som fostrar sina små. Liksom vid förra kullen märker jag att hon hårddrillar ett par valpar, medan ett par sällan får någon "behandling". 

När valpen vill leka med oss människor gäller samma reglerMen det får absolut inte ske genom bestraffning! Använd heller inte svenska ord! Hur ska jag göra då? Jo, du ska imitera en valp och pipa högt! Ta fram diskanten och hojta "Aj!"

Manasse
Ögonstenen Malaki Milton

. Vi måste få valpen att förstå att människors händer (och även andra delar) är ömtåliga.

Syftet med träningen är ju inte att få valpen att aldrig använda sina tänder, utan syftet är att lära den anpassa sina krafter. Dessa lärdomar är oerhört viktiga för framtiden, då hundar har en väldig kraft i sina käkar.

Hundpsykologer menar att valpar förfinar denna "konst" när de är omkring 10 veckor. Vid 4 månaders ålder kommer de permanenta tänderna fram och då behöver valpen ha grejor att gnaga på. Annars är det risk att de antika stolsbenen och bordet som var arvegods efter mormor är ett minne blott... Tapeter och mattor kan också bli hårt åtgångna. Sätt dig in i valpens tankevärld och förebygg all skadegörelse du kan komma på.

Som väl är, är den nya tanduppsättningen inte lika vass som den första, men träningen med "Aj!" måste fortsätta. Nu har valpen kanske ingen hundkompis eller hundmamma som kan säga till, så du måste fylla den funktionen.

(c) Madeleine Wallgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar