onsdag 16 april 2014

Elsas valpar, N-kullen, utomhus för första gången


Idag har valparna i N-kullen fått komma ut i trädgården för första gången.
De har utsatts för många nya intryck den sista veckan, speciellt lite olika ljud. Det är viktigt att valparna under präglingsperioden (3-12 veckor) får höra så många ljud som möjligt så att de senare i livet inte behöver bli rädda. Därför har de mött det stora monster som kallas för dammsugare.
Inspelat på CD-spelaren har de fått lyssna till fyrverkerier, skottlossning, hundskall, spårvagnar - och bräkande får.

Märkligt nog reagerade de mer på fårens bräkande än pang-pang-ljud! Men det kanske mest berodde på att Opal blev orolig när hon hörde ljudet och rusade in vill valparna. Hon trodde nog att de fått magknip och behövde akut hjälp!

Från att mest ha sovit har de nu börjat leka aktivt med varandra. Hanvalparnas lek är väl våldsam och tikarna håller sig gärna undan när gossarna är i farten. Det är nu de lär sig hur hårdhänta de kan vara mot varandra. Så fort de sylvassa tänderna gör ont skriker lekkamraten och den som biter lär sig att reglera hur hårt han får lov att ta i. Detta har man stor nytta av när man själv ska leka med sin valp. Genom att pipa eller skrika i falsett när valpen biter för hårt i händer och fötter så lär den sig att ta det försiktigt. Du får inte banna eller daska till din valp med handen i dessa situationer! Händer ska stå för kärlek och omvårdnad.

Perstorp 2014-04-15

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar