måndag 7 april 2014

Snabb utveckling hos valparna - 31 dagar gamla

Valparna har fått små vassa tänder som de gärna testar. Gossarna är riktigt skickliga på att snabbt knyta upp skosnören! Flickorna är inte lika försigkomna än, utan ligger gärna och drar sig lite längre än killarna.

Avmaskning

Nu har vi klarat av avmaskningen. Under tre dagar har de fått Axilur som är verksamt mot flera fula maskar: spolmask, hakmask, piskmask, lungmask och bandmask. Även Elsa har fått en förnyad kur under dessa tre dagar. Man vill inte gärna tro att ens sötnosar kan ha mask, men jag tar inga risker. Jag kommer aldrig att glömma schipperkevalpen jag köpt och fick hem vid 8 veckors ålder. Hon var avmaskad enligt uppfödaren, men eftersom hon hade använt ett medel som enbart tog spolmask fanns det uppenbarligen kvar en hel del andra maskar i denna lilla valpkropp. Jag körde en avmaskning på valpen och trodde jag skulle förlora henne! Det kom ut maskar både bak och fram och den stackars valpen var så sjuk. Ju fler hundar som finns i ett hem eller kennelanläggning, desto viktigare att samtliga hundar avmaskas.

Viktigt är också att man använder ett medel som även tar larvstadiet hos masken. Annars har valpen snart fullgångna maskar än en gång. Jag brukar därför köra en ny omgång efter 10 dagar för att vara på säkra sidan. Tilläggas bör att jag faktiskt aldrig sett någon mask hos mina hundar, men det betyder inte att man kan hoppa över avmaskningen. Även en pappis kan snabbt stoppa i sig en död mus eller sork på promenaden utan att matte märker något...

Kloklippning

Igår klippte vi klorna för första gången. Valpar får snabbt riktiga krokar och krokar lätt fast i strumporna. Så det var oundvikligt med lite pedikyr.

Nedan lite foton på gossarna när de är 30 dagar gamla.
Ovan och nedan: Ögonstenen NikodemusOvan och nedan: Drogba (Det är inte grå starr han drabbats av, utan fotoblixten som inte ger röda ögon utan gråblå.)


Ovan och nedan: Victor


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar